8. 3. 2013

Periodická tabulka pro fyzikální chemiky

Zajímavá a zcela originální periodická tabulka chemických prvků se nachází na adrese http://home.tiscali.cz/~cz382002/. Autor tabulky ani doba vzniku není uvedena.

Samotná tabulka je velmi jednoduchá a dokonale přehledná. Po kliknutí na symbol prvku v tabulce, se otevře strana s informacemi o zvoleném prvku. Kromě údajů obvyklých v ostatních tabulkách, se u jednotlivých prvků zobrazuje celá řada fyzikálních a fyzikálně chemických dat, která se v jiných periodických tabulkách běžně neuvádějí. Namátkou lze uvést např. srážkové průřezy pro neutrony, štěpné průřezy, standardní redoxní potenciály, měrnou magnetickou susceptibilitu, skupenská tepla fázových přeměn, hodnotu standardní entropie nebo standardní atomizační entalpie. Kromě řady tabelovaných hodnot nejsou u jednotlivých prvků uvedeny žádné další doplňkové informace v textové formě. Součástí webu jsou také tabulky rozpadových řad, tabulka s cizojazyčnými názvy chemických prvků a tabulka s řadou vlastností některých vybraných sloučenin.

Odkaz na použitou literaturu je uveden, publikované informace lze proto ověřit z autoritativních zdrojů. Navigace je vyřešena formou čtyř šipek, pohyb je tak možný nejenom ve vodorovném směru po periodě, ale i svisle po celé skupině. Nezkušenému uživateli, kterému tato tabulka rozhodně není určena, může tento způsob navigace činit obtíže. Zkušený návštěvník, dobře obeznámený se strukturou periodické tabulky, jí naopak velice ocení.

Při první návštěvě působí řada zobrazených číselných údajů velice nepřehledným dojmem, po bližším prostudování struktury zobrazovaných dat, se s tabulkou a jejími údaji dá velice efektivně pracovat.

Svým pojetím je tato tabulka zcela ojedinělá a poskytuje řadu informací nezbytných pro chemické a zejména fyzikálně chemické výpočty. Žádné informace o chemických vlastnostech prvků tabulka neobsahuje, ty je nutné hledat v jiných periodických tabulkách. Tuto tabulku ocení zejména zkušení chemici a studenti, pro běžného uživatele není v žádném případě vhodná. Návštěvnost v 1. týdnu března 2013 činila podle statistiky TopList průměrně 5 návštěv denně. Na tabulku nevedou žádné odkazy z autoritativních webů.

Žádné komentáře:

Okomentovat