7. 3. 2013

Veterán periodických tabulek

Veterán mezi českými online tabulkami se na skvěle zvolené a snadno zapamatovatelné adrese www.tabulka.cz nachází již od roku 1998. Autor Jiří Straka se jako jeden z prvních zhostil úkolu poskytnout ucelené informace o prvcích periodického systému.

Vlastní periodická tabulka se nachází na úvodní straně webu, je graficky jednoduchá a přehledná, bohužel pro moderní monitory příliš malá. Značení skupin prků periodického systému je provedeno podle moderního systému IUPAC. Po kliknutí na symbol libovolného prvku v periodické tabulce, se uživateli zobrazí strana s detailnějšími informacemi o daném prvku. Kromě běžných údajů, jako je např. český a mezinárodní název, protonové číslo, chemická značka, elektronegativita podle Paulinga, elektronová konfigurace apod. se u některých prvků zobrazuje i textový popis. Rozsah informací je u každého prvku různý, obvykle je členěn do sekcí Výskyt, Vlastnosti, Laboratorní příprava, Průmyslová výroba, Použití a Sloučeniny. Bohužel u některých prvků textové informace zcela chybí, zarážející je to např. u technicky významných prvků fluoru, chloru, železa nebo cínu. Zcela chybí textové informace u celé skupiny lanthanoidů.

Použité zdroje informací o jednotlivých prvcích nejsou uvedeny, zveřejněné údaje proto není možno konfrontovat s autoritativními zdroji. Navigace pro zobrazení dalšího prvku je poněkud nelogicky pouze v horní části stránky a je provedena jako klikací šipka, u které se zobrazuj protonová čísla sousedních prvků. Neznalý uživatel proto netuší, na co kliká a jaký chemický prvek se mu následně zobrazí. Přímo v textu se nalézají hypertextové odkazy na další prvky, tato navigace je přehledná a pro uživatele pohodlná.

Celkově lze periodickou tabulku www.tabulka.cz, i přes nekompletnost textových informací, hodnotit jako velmi zdařilou. Poskytuje v kompaktní formě nejdůležitější základní informace o prvcích periodické soustavy. Rozsahem i náročností textu je vhodná pro žáky základních i středních škol a pro ostatní zájemce. Součástí webu je také nepříliš živé diskusní fórum.

Návštěvnost periodické tabulky www.tabulka.cz podle statistiky TopList činila v 1. týdnu března 2013 průměrně 320 návštěv denně. O významu tabulky svědčí také citace na Wikipedii a to, že řada škol jí zařadila mezi své doporučené studijní materiály.

5 komentářů:

  1. Nevím, kde jste vzali těch 320 návštěv, já vidím slabých 230.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Průměrná návštěvnost se na TopList zobrazuje jako sedmidenní klouzavý průměr, který se neustále mění. Dne 7.3. ve 23:55 tam bylo skutečně 320 návštěv.

      Vymazat
  2. Nepříliš živé diskusní fórum, to je krásný eufemismus. To fórum už je dávno mrtvé.

    OdpovědětVymazat